Crowdsourcingsplatform VeleHanden leent zich uitstekend voor onderzoek

Met ons crowdsourcingsplatform VeleHanden zijn er al meer dan honderd unieke collecties door de crowd beschreven en miljoenen scans zijn voorzien van metadata. Maar VeleHanden draagt niet alleen bij aan het ontsluiten van collecties, het leent zich ook uitstekend voor het doen van onderzoek!

In 2019 was Tessa de Boer voor een masterscriptie over Amsterdam als diplomatieke stad tijdens de 17e en 18e eeuw in de notariële archieven op zoek naar diplomatieke gezanten in alle vormen en maten. Als stagiaire bij het Alle Amsterdamse Akten project kwam zij in aanraking met VeleHanden. Voor haar onderzoek plaatste zij een bericht op het forum van VeleHanden met de vraag of vrijwilligers haar wilden laten weten in welke akten zij diplomaten tegenkwamen. Dit heeft toen geleid tot 200+ reacties van vrijwilligers! Haar masterscriptie werd een daverend succes en zij won hiermee de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis. Op dit moment is zij bezig met haar proefschrift en kan ze de hulp van onze VeleHanden vrijwilligers ook hier weer goed bij gebruiken!

Tessa vertelt er het volgende over: ‘Ik heb heel veel interesse in de brug tussen de erfgoedsector, waaronder archiefinstellingen,) en het wetenschappelijk historisch onderzoek. Ik heb zelf uit de eerste hand kunnen ervaren hoe belangrijk nauwe lijntjes zijn, en durf wel te zeggen dat bijna alle kansen – klein en groot - die ik tot nu toe op professioneel vlak heb gekregen direct voort zijn gekomen uit het feit dat ik deze brug sla. In mijn dagelijkse werkzaamheden is het ontzettend belangrijk. Het notarieel archief is de belangrijkste bron in mijn promotieonderzoek; de schaal van het onderzoek zoals het nu staat zou zonder VeleHanden misschien wel decennia geduurd hebben. Het is een hele spannende tijd om onderzoek te doen, omdat we echt een nieuwe fase ingaan wat betreft de toegankelijkheid en doorzoekbaarheid van archiefmateriaal. Dit zal zorgen voor fundamentele veranderingen in onze onderzoeksmethodes, en volledig nieuwe typen historisch inzicht zijn ineens binnen handbereik.

Wat ik verder heel erg bijzonder vind, is de actieve deelname van de vrijwilligers. Ik vind het ontzettend tof dat tientallen vrijwilligers de moeite nemen om op te letten voor diplomaten in akten, en deze aan mij melden. Zonder hen is dit onderzoek ook niet mogelijk. Daarom probeer ik ook als er outputs zijn, zoals wetenschappelijke of populariserende publicaties, deze te delen in mijn forumberichtje. Zo weten de vrijwilligers dat hun werk niet voor niets is, maar dat onderzoekers er direct mee aan de slag gaan en het daadwerkelijk leidt tot nieuwe, gepubliceerde historische inzichten – dankzij hen.’

Benieuwd naar wat VeleHanden kan betekenen voor jouw onderzoek? Neem dan contact met ons op via info@velehanden.nl

Tessa de Boer haar volledige scriptie is hier te lezen: https://lnkd.in/gWsHc8ZQ