Interview VeleHanden vrijwilliger René van Eunen

Vandaag laten we je graag kennismaken met VeleHanden vrijwilliger René van Eunen. Hij heeft al aan 27 projecten meegewerkt en heeft al meer dan 30.000 scans op zijn naam staan! Hij stelt zich graag aan jullie voor.

1. Even voorstellen

Mijn naam is René van Eunen, ik werd op 19 mei 1979 geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam-Oost. Sinds 1980 woon ik in de Watergraafsmeer. Ik heb diverse historische artikelen geschreven over mensen en gebeurtenissen in deze buurt. In 2017 was ik één van de oprichters van de Stichting Vrienden van Watergraafsmeer, waarvan ik tot 2023 secretaris ben geweest. Mijn interesse in geschiedenis begon vroeg; al op de basisschool kon ik geen genoeg krijgen van bijvoorbeeld de middeleeuwen, de "pruikentijd" en Karel de Grote. In 1996 begon ik, als 17-jarige jongen, met genealogisch onderzoek. Ik was in het toenmalige Gemeentearchief Amsterdam op de Amsteldijk wel een beetje een vreemde eend in de bijt. De andere onderzoekers waren veelal oudere heren, vaak in pak met stropdas. Het was wel even wennen, die 10-jaren en 1-jaren tafels, het noteren van de aktenummers, je microfiche weer op de juiste plek zetten enz. Maar ik vond al snel mijn weg, o.a. door de fantastische hulp van Harmen Snel en Peter Kroesen.

2. Waarom doet u mee aan VeleHanden

Bijna 12 jaar geleden begon ik deel te nemen aan VeleHanden. Het is fantastisch om archiefstukken digitaal te ontsluiten, te indexeren. Voor veel mensen is reizen, om uiteenlopende redenen, naar archieven niet gemakkelijk of zelfs onmogelijk. En wat is er mooier dan met een grote groep mensen samen een genealogische index te kunnen maken? Toch moet ik zeggen dat ik wel blij ben het tijdperk van voor de digitale omwenteling nog meegemaakt te hebben. In het Gemeentearchief Amsterdam herinner ik mij de doopkaartjes in de bakken in brandvrije kasten, de klappers voor ondertrouw en begraven en nog zoveel meer in een sfeervol en mooi gebouw, het voormalige gemeentehuis van Nieuwer-Amstel.

3. Wat is het leukste project waar u aan meedoet of heeft meegedaan?

Mijn top 3: 
1. bevolkingsregisters,
2. persoonskaarten,
3. gemeentelijke pensioenkaarten (Amsterdam).
Bij de pensioenkaarten had ik de eer de naam van mijn opa, Antonius Marinus van Eunen, te mogen invoeren.

4. Wanneer bent u actief op VeleHanden?

Dat verschilt sterk en is ook zeker afhankelijk van welke projecten er lopen.

5. Wat heeft u geleerd van VeleHanden?

Dat je ook ná 1811 nog veel variaties in spelling kunt tegenkomen, ook in plaats- en persoonsnamen! Maar ook dat je soms iets langer naar een woord moet kijken om uit te vogelen wat er staat. Vergelijken met de rest van het document is dan altijd een handig hulpmiddel.