Terugblik: Data-Doe-Dag 28 november 2023

Onze collega Gera Knol was aanwezig bij de Data-Doe-Dag georganiseerd door Netwerk Digitaal Erfgoed. Hier heeft zij een mooi verslag over geschreven

Linked Open Data (LOD), het blijft toch een vaag begrip. Wat kun je ermee, wat is de meerwaarde ervan, is dat veel werk, heeft het nut voor mijn collectie? Allerlei vragen die binnen de Erfgoed sector vaak naar voren komen. Op de data doe dag wordt geprobeerd met een combinatie van presentaties en workshops de grove lijnen of de fijne kneepjes van LOD samen te ervaren. 
 
Na een heerlijk ontspannen kopje thee of koffie en een welkomst presentatie in de prachtige Metaal Kathedraal in Utrecht begint de dag met het splitsen in groepen: Starters, Gemiddeld of Expert. 
 
Op stap met een eigen object (digitaal of fysiek) begint de dag in een zelf samengestelde triple (groep van 3 personen). Met je eigen object worden de basis stappen van het transformeren van data naar LOD doorlopen. Al deze data kunnen wij aan het einde van de dag in een prachtige grafiek terugzien. Met overeenkomsten op materiaal (3 objecten met gebruik van olieverf), ontologie eigenschap en meer. 
 
Na de workshops over hoe het werkt om van een object een LOD object te maken eindigen we als laatste met een workshop over het opschonen van datasets. Met een keuze uit een workshop Excel of OpenRefine krijgen we een kijkje in de keuken hoe het werkt met opschonen, aanpassen en controleren van data. Ook wordt er stil gestaan bij het (per kolom) koppelen van data aan het Termennetwerk (Reconciliatie). 
 
Tussendoor worden we getrakteerd op een heerlijke lunch en een presentatie over de do’s en dont’s van LOD. Voorbeelden hoe een verkeerde koppeling bij LOD voor vreemde resulaten kan zorgen op een website en meer voorbeelden waar je op moet letten als het gaat om metadata bij een object. 
 
Met een gezellige borrel als afsluiter was dit een erg geslaagde dag. Als het goed is, is iedereen aan het einde van de dag weer een beetje wijzer rondom LOD, goede metadata en het opschonen daarvan.